Skip to content
Αρχ. Μακαρίου 2, Σέρρες Τηλ. Ιατρείου: 23210.56500

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα (conjunctivitis) είναι η φλεγμονή του επιπεφυκότα. Ο επιπεφυκότας είναι η λεπτή, ημιδιαφανής  βλεννογόνος μεμβράνη, που καλύπτει εσωτερικά την οπίσθια επιφάνεια των βλεφάρων και την πρόσθια επιφάνεια του σκληρού χιτώνα, δηλαδή το «ασπράδι» του βολβού.

Οι συχνότεροι τύποι επιπεφυκίτιδας είναι:

  • Ιογενής επιπεφυκίτιδα: Συνήθως υπεύθυνοι είναι αδενοϊοί. Αυτοί οι ιοί μπορούν να προκαλέσουν λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού η οποία μπορεί να προηγείται, να είναι ταυτόχρονη ή να ακολουθεί την ιογενή επιπεφυκίτιδα. Η αίσθηση ξένου σώματος, ο πόνος, η έντονη ερυθρότητα, η δακρύρροια, οι βλεννώδεις εκκρίσεις (τσίμπλες) καθώς και το οίδημα του βλεφάρου είναι τα συμπτώματα της νόσου.
  • Μικροβιακή επιπεφυκίτιδα: Είναι συχνότερες στα παιδιά λόγω του ασθενέστερου αμυντικού συστήματος τους. Συχνότερο αίτιο είναι ο σταφυλόκοκκος.
  • Αλλεργική επιπεφυκίτιδα: Η γύρη, τα καλλυντικά, τα οικιακά απορρυπαντικά, τα διάφορα υλικά των ρούχων και τα κατοικίδια ζώα κάποια από τα συχνότερα αλλεργιογόνα. Το κύριο σύμπτωμα της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας είναι ο κνησμός αλλά πολλές φορές μπορεί να συνυπάρχει και αίσθημα ξένου σώματος, ευαισθησία στο φως και εκκρίσεις οι οποίες είναι συνήθως νηματοειδείς (σαν μικρές κλωστές).
  • Επιπεφυκίτιδα από φακούς επαφής: Εμφανίζεται σε χρήστες φακών επαφής και υποχωρεί με τη διακοπή της χρήσης τους.

Η αντιμετώπιση της επιπεφυκίτιδας ποικίλει ανάλογα με την αιτία. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Όλες οι επιπεφυκίτιδες δεν είναι ίδιες, ούτε κάθε κόκκινο μάτι είναι επιπεφυκίτιδα! Είναι λάθος να λαμβάνουμε κολλύρια χωρίς τη συμβουλή ειδικού, καθώς η αλόγιστη χρήση ορισμένων κολλυρίων μπορεί να επιδεινώσει τη νόσο ή να έχει άλλες επιπλοκές.

Όσον αφορά τις λοιμώδεις επιπεφυκίτιδες (μικροβιακές, ιογενείς) χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς συχνά είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, τόσο από το ένα μάτι στο άλλο όσο και από τον ασθενή στους οικείους του. Ο ασθενής πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα την υγιεινή του. Επιβάλλεται το συχνό πλύσιμο των χεριών ή και η χρήση αντισηπτικού (αλκοολούχο διάλυμα). Μετάδοση γίνεται και μέσω προσωπικών ειδών όπως μαξιλαριών, πετσετών κλπ., που έχουν έλθει σε επαφή με το μολυσμένο μάτι ή τις εκκρίσεις του, γι’ αυτό αυτά θα πρέπει να είναι ατομικά για κάθε κάτοικο του σπιτιού.

Στην αλλεργική επιπεφυκίτιδα βασικό στοιχείο της θεραπείας είναι η απομάκρυνση του παράγοντα που την προκαλεί (αλλεργιογόνο). Χρησιμοποιούνται επίσης κολλύρια με αντισταμινική δράση. Σε πολλές περιπτώσεις η χρήση στεροειδών είναι απαραίτητη για την καταστολή της φλεγμονής αλλά θα πρέπει να είναι όσο τον δυνατό πιο περιορισμένη.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η χρήση φακών επαφής πρέπει να διακόπτεται σε όλες τις μορφές επιπεφυκίτιδας και οι παλιοί φακοί να απορρίπτονται. Μετά από αρκετές μέρες από την πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν καινούργιοι και πάντα μετά από ιατρική συμβουλή.

Πισω στην κορυφη